Το ΣΤ2 του 39ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου σας καλωσορίζει στη σελίδα του!

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Το κύτταρο








 Σε κάθε κύτταρο μπορούμε να διακρίνουμε 3 κύρια μέρη:
  • Κυτταρική μεμβράνη: Διαχωρίζει το κύτταρο από το περιβάλλον του. Από την κυτταρική μεμβράνη περνάνε χρήσιμα υλικά προς το κύτταρο και αποβάλλονται άχρηστα προς τα έξω.
  • Κυτταρόπλασμα: Ο χώρος ανάμεσα στην κυτταρική μεμβράνη και τον πυρήνα. Στο κυτταρόπλασμα υπάρχει πλήθος διαφορετικών μικροσκοπικών οργανιδίων με διάφορες λειτουργίες. Το πιο σημαντικό από αυτά τα οργανίδια είναι το μιτοχόνδριο, που αποτελεί το "εργοστάσιο" παραγωγής ενέργειας του κυττάρου.
  • Πυρήνας: Αποτελεί το "κέντρο ελέγχου" όλων των λειτουργιών του κυττάρου. Εδώ βρίσκονται αποθηκευμένες οι γενετικές πληροφορίες του κυττάρου (DNA).
    Στα φυτικά μόνο κύτταρα παρατηρούμε επίσης:
  • Κυτταρικό τοίχωμα: Βρίσκεται πάνω από την κυτταρική μεμβράνη των φυτικών κυττάρων. Είναι συμπαγές και κάνει το κύτταρο άκαμπτο. Τα φυτά δε διαθέτουν σκελετό. Στηρίζονται χάρη στην ακαμψία που προσδίδει στα κύτταρά τους το κυτταρικό τοίχωμα.
  • Χυμοτόπιο: Ο "αποθηκευτικός χώρος" του φυτικού κυττάρου. Στα χυμοτόπια αποθηκεύονται χρήσιμες ουσίες, όπως για παράδειγμα το άμυλο.
  • Χλωροπλάστες: Είναι γεμάτοι με μια πράσινη χρωστική ουσία, τη χλωροφύλλη. Σε αυτήν την ουσία οφείλεται το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα των φύλλων. Στους χλωροπλάστες γίνεται η σημαντικότερη λειτουργία για τη ζωή στη Γη, η φωτοσύνθεση
                                                    ΠΗΓΗ: Γρηγόρης Ζερβός


                                                   ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ - ΕΞΑΣΚΗΣΗ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


ΠΗΓΗ: Σουδίας Γιάννης


 Όλα τα κύτταρα δεν είναι ίδια...


Όλα τα κύτταρα δεν έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά ούτε και το ίδιο σχήμα. Παρακολούθησε από την επόμενη εφαρμογή διάφορα είδη κυττάρων, από το κύτταρο μιας τρίχας έως το κύτταρο ενός μικροβίου ή ενός ιού.

Οδηγίες (η εφαρμογή είναι στα αγγλικά):
  • Πάτησε "Start the animation" για να ξεκινήσει η εφαρμογή
  • Περιηγήσου με τα βελάκια της λέξης "Magnification". Εναλλακτικά μπορείς να πατήσεις κάθε λέξη δεξιά ώστε να δεις απ' ευθείας το μέγεθος και το σχήμα του κυττάρου κάθε μικροοργανισμού.
  • Η κλίμακα στο κάτω μέρος δείχνει κάθε φορά τη σμίκρυνση.
Ενδεικτικό λεξιλόγιο:
Human hair: ανθρώπινη τρίχα
Red blood cell: κύτταρο ερυθρού αιμοσφαιρίου
E-coli: μικρόβιο e-coli
Staphylococcus: μικρόβιο σταφυλόκοκκου
Ebola virus: ιός έμπολα

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΠΗΓΗ: http://stin-st-taxi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου